ΔΕΙΤΕ: Η Κόπραινα Άρτας από ψηλά!! – Βίντεο

ΔΕΙΤΕ: Η Κόπραινα Άρτας από ψηλά!! - Βίντεο

Τοπικά Νέα, Διάφορα, 08 Σεπτεμβρίου 2018 | 11:12

Το ιστορικό λιμάνι της, ανήκει στον δήμο Νικολάου Σκουφά και απέχει 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας

Η Κόπραινα Άρτας με το ιστορικό λιμάνι της, ανήκει στον δήμο Νικολάου Σκουφά και απέχει 19 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας.

Πρόκειται για μια γλωσσόμορφη έκταση ξηράς μήκους 2 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων, στα ανατολικά των εκβολών του ποταμού Βωβού στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στα νοτιότερα σύνορα της Άρτας με την Αιτωλοακαρνανία, που εντυπωσιάζει με το ιστορικό παρελθόν της και το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον που δημιουργεί ο Αμβρακικός.

Άξιο αναφοράς είναι ότι μέχρι και τον Β’ Βαλκανικό πόλεμο, το λιμάνι της Κόπραινας ήταν το μοναδικό της τότε δυτικής Ελλάδας.

Η πρώτη αναφορά για το λιμάνι της Κόπραινας υπάρχει το 1304, κατά τη Βυζαντινή εποχή, αλλά το λιμάνι άρχισε ν’ αποκτάει κομβική σημασία το 1881, ύστερα από την απελευθέρωση της Άρτας από τους Τούρκους.

Από το 1904 ως το 1907 χτίστηκαν τα πέτρινα κτίρια που αποτέλεσαν το συγκρότημα του Τελωνείου και οι αποθήκες και παράλληλα λειτούργησε ο φάρος ύψους 9 μέτρων, χτισμένος με πέτρες και ξύλα σε μια στενή λωρίδα ξηράς, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τις παλιές εγκαταστάσεις του λιμανιού, με το σπίτι του φαροφύλακα δίπλα του, ενώ αργότερα λειτούργησε και αστυνομικός σταθμός.

Τότε αρχίζει η περίοδος της μεγάλης ακμής του λιμανιού, με αχθοφόρους να μεταφέρουν πάνω σε ράγες τα φορτία αλατιού από την αλυκή της Κόπραινας, καθώς και άλλα εμπορεύματα και να τα φορτώνουν στις βάρκες και τις μαούνες του λιμανιού, οι οποίες με τη σειρά τους μετέφεραν εμπορεύματα και επιβάτες στα πλοία, που είχαν αγκυροβολήσει 500 μέτρα μακριά από την αποβάθρα, λόγω των αβαθών νερών του λιμανιού της Κόπραινας.

Το 1940, με τον βομβαρδισμό του λιμανιού αρχίζει η παρακμή του. Το 1945, μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς θα επαναλειτουργήσει, αλλά τίποτε όμως δεν θα είναι όπως παλιά και το 1967 θα σταματήσει η λειτουργία του ιστορικού λιμανιού της Κόπραινας.

Σήμερα, στα πέτρινα κτίρια που έχουν αναπαλαιωθεί, στεγάζεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου, ενώ λειτουργεί και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ο πύργος του φάρου καταστράφηκε το 1940, κατά τον βομβαρδισμό του λιμανιού, επαναλειτούργησε το 1945, ενώ το 1985 έγινε η μετατροπή του φάρου σε ηλιακό, µε φωτοβολία πέντε ναυτικά μίλια.

Το σπίτι του φαροφύλακα έγινε Μουσείο Φάρων, όπου φιλοξενούνται αντικείμενα και όργανα παλιών φάρων και γίνεται παρουσίαση της ζωής του φαροφύλακα αλλά και πτυχών της τοπικής ιστορίας της Κόπραινας.

Η θέα κάποιων κοντινών ερειπωμένων κτιρίων πιστοποιεί την εγκατάλειψη της περιοχής από τους παλιούς κατοίκους.

Τα εγκαταλειμμένα και σκουριασμένα βαγονέτα, οι φθαρμένες ράγες όπου άλλοτε έσερναν οι αχθοφόροι τα εμπορεύματα, τα παλιά πέτρινα κτίρια του τελωνείου, ο φάρος και το σπίτι του φαροφύλακα, οι ερειπωμένες αποβάθρες και τα λιγοστά απομεινάρια του μικρού λιμανιού, μας μεταφέρουν νοσταλγικά στην εποχή που το λιμάνι έσφυζε από οικονομική και εμπορική δραστηριότητα.

Πηγή: STEC / youtube


—> Ενημέρωση PamePreveza.gr:

   Επισκεφθείτε τον Επαγγελματικό – Τουριστικό Κατάλογο του PamePreveza.gr.


Πηγή: Pamepreveza.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.