Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Γιορτάζει η θαυματουργή Παναγία στα παλιά Αχυρά (Πρόγραμμα)Γιορτάζει η θαυματουργή Παναγία στα παλιά ΑχυράΗ Παναγία η Αχυριάτισσα γιάτρευε και τους ψυχικά ασθενείςΕσπερινός θα τελεσθεί Παρασκευή 14/8 στις 18:30 το απόγευμα και Θεία Λειτουργία το Σάββατο 15/8 στην Ιερά Μονή Παναγίας Αχυρών.Πλήθος πιστών κάθε χρόνο ανεβαίνουν στα παλιά Αχυρά για να πάρουν την ευλογία.Το κελί που έβαζαν τους ασθενείς υπάρχει και σήμερα

ΛΊΓΑ ΛΌΓΙΑ 
Απέναντι από το παλιό χωριό Αχυρά σώζεται το καθολικό μοναστηριού αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Στους κατοίκους των γύρω χωριών το μοναστήρι είναι γνωστό με το όνομα <<Παναγία η Αχυριάτισσα>>. Ο ναός είναι απλή μονόχωρη αίθουσα με δίρριχτη στέγη και μονόλοβο καμπαναριό στη δυτική πλευρά. Η κατασκευή του, σύμφωνα με επιγραφή που υπήρχε στο υπέρθυρο της νότιας εισόδου, έγινε το 1833 και χτίστηκε στη θέση παλαιότερου.
Σε εφαρμογή του υπ’ αριθμ. 1399 της 11 Μαίου του 1822 θεσπίσματος του βουλευτικού σώματος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ως διοικητής της δυτικής Ελλάδας όρισε την είσπραξη από τη μονή Αχερά 500 γρόσια για τις ανάγκες του αγώνα. Το ποσό αυτό σε σύγκριση με τα ποσά που ορίστηκαν για τα άλλα μοναστήρια του Ξηρομέρου είναι μικρό και απ’ αυτό συμπεραίνουμε πως το μοναστήρι ήταν μάλλον φτωχό.

Τελευταίος αξιόλογος ηγούμενος της ιεράς μονής Αχυρά αναφέρεται στα χρόνια της επανάστασης του 1821 ο <<Θεοφάνης>>. Σε επιστολή που αποστέλλουν από το Δραγαμέστο στις 8 Ιουλίου 1829 οι ηγούμενοι των μονών του Ξηρομέρου ο Θεοφάνης προσφέρει 400 γρόσια (το μερίδιο που του αναλογούσε) για την ανοικοδόμηση και λειτουργία σχολείων στο Ξηρόμερο.

Η μονή διαλύθηκε μαζί με τα άλλα μοναστήρια του Ξηρομέρου με το γνωστό διάταγμα του 1834 εμπνευστής του οποίου ήταν ο μισέλληνας Μάουερ ως αντιβασιλέας του ανήλικου Όθωνα. Μετά τη διάλυση του μοναστηριού ο ναός χρησιμοποιήθηκε σαν ενοριακός ναός του χωριού Αχυρά περίπου μέχρι το 1974. Μετά τη μεταφορά του χωριού κοντά στη σημερινή Κατούνα έμεινε απλό προσκύνημα.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΥΤΙΒΗΣ 

Πηγή: Katounanews.blogspot.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.