Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση


Γερμανός ο Αιτωλός: Ο Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα

Του Λίνου Υφαντή,

Ο ιερομόναχος Γερμανός Αιτωλός ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.(1574-1646)
Διετέλεσε μαθητής του Θεόφιλου Κορυδαλλέα στην Κωνσταντινούπολη και Μητροπολίτης Νύσσης της Μικράς Ασίας. Ασχολήθηκε με την φιλοσοφία και τον Αριστοτελισμό στα πρότυπα του δασκάλου του Θεόφιλου Κορυδαλλέα. Για να διευρύνει τις σπουδές του και της μελέτης του ταξίδευψε στη Βρετανία και σε πολλά μέρη της Ευρώπης έχοντας επιρροές από τον περίφημο φιλόσφο Κομένιο. Πόθος του ήταν να ευημερήσει το γένος των Ελλήνων προσπαθώντας να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του στους απόδημους Έλληνες εμβαθύνοντας στις φιλοσοφικές σπουδές.Συγκεκριμένα δίδαξε στο Βουκουρέστι για πρώτη φορά τον νεοαριστοτελισμό κατά την ίδρυση της Ακαδημίας της πόλης αυτής, της οποίας η γλώσσα διδασκαλίας ήταν η κλασσική ελληνική. Ο ίδιος Μητροπολίτης Νύσσης μετέφρασε την Αγία Γραφή στη ρουμανική γλώσσα το 1688, κατόπιν αναθέσεως από τον ηγεμόνα της Βλαχίας Σερμπάν Καντακουζηνό, ο οποίος ίδρυσε ελληνικά τυπογραφεία

Συνέγραψε το 1580 την Ιστορία της τότε ανευρεθείσας εικόνας της Παναγίας της Χρυσοβίτσης. Δημοσιεύτηκε μετά προσθηκών στην Βενετία το 1794.

Πηγή: Agrinionews.gr


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.