Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Αρίστων ο Τριχωνεύς: Ο Αιτωλός στρατηγός που λεηλάτησε την Πελοπόννησο

Aetolian cavalry (4th century BC) Drawing by C.Giannopoulos for Periskopio Editions Less

Ο Αρίστων ο Τριχωνεύς ήταν στρατηγός των Αιτωλών το 221 π.Χ., ο οποίος, λόγω κάποιου σωματικού προβλήματος, άφησε την διοίκηση των στρατευμάτων στους Σκόπα και Δορίμαχο, ενώ ο ίδιος παρέμεινε στο σπίτι του. Παρά τις δηλώσεις των Αχαιών ότι θα θεωρείται εχθρός όποιος καταπατήσει τα εδάφη της Μεσσηνίας ή της Αχαΐας, οι Αιτωλοί διοικητές εισέβαλαν στην Πελοπόννησο, ενώ ο Αρίστων, παρά το γεγονός αυτό ισχυριζόταν ανοήτως ότι Αιτωλοί και Αχαιοί ήταν σε ειρήνη μεταξύ τους.

Συγκεκριμένα την άνοιξη του 220 π.Χ., αφού η Σπάρτη είχε προσωρινά ενταχθεί στην Συμμαχία, οι Αιτωλοί ανησυχούσαν περισσότερο για την Μεσσηνία, την τελευταία τους σύμμαχο στην Πελοπόννησο. Για να αποτρέψουν τους Μεσσήνιους να αλλάξουν και αυτοί πλευρά, ο Αρίστων έστειλε ένα εκστρατευτικό σώμα υπό τους Σκόπα και Δορίμαχο στην πόλη της Φιγαλείας, στην Τριφυλία στα μεσσηνιακά σύνορα. Στο δρόμο, τα στρατεύματα αυτά λεηλάτησαν την ύπαιθρο αρκετών αχαϊκών πόλεων και συγκεκριμένα την Πάτρα και τις Φαρές, δημιουργώντας περαιτέρω εχθρότητα. Από την Φιγαλεία μπήκαν στην Μεσσηνία, όπου συνέχισαν τη λεηλασία. Αντιδρώντας, οι Μεσσήνιοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την συμμαχία τους με τους Αιτωλούς και να καλέσουν τους Αχαιούς σε βοήθεια

Ο Αρίστων προταγωνίστησε στη διαμάχη Αιτωλών και Μακεδόνων. Βοηθούμενος από τα μικρά του ανίψια, Σκόπα και Δορίμαχο, ο στρατηγός Αρίστων ο Τριχωνεύς επιχείρησε να αποτρέψει την περαιτέρω αποσύνθεση της διεθνούς θέσης της Αιτωλίας και μαζί οι τρεις Τριχώνιοι επέβαλαν ριζική αλλαγή της αιτωλικής πολιτικής.

Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%BF_%CE%A4%CF%81%CE%B9%CF%87%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%82

Πηγή: Agrinionews.gr


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.