Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Απουσία των Αλεξανδριτών η εκδήλωση για την αναστήλωση της Μονής της Κόκκινης Εκκλησιάς (Φωτό+VIDEO)

62_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Όπως μαρτυρούν γραπτές πηγές καθώς και προφορικές μαρτυρίες, το Μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς, αφιερωμένο στην Θεοτόκο Ευαγγελίστρια, ήταν ανέκαθεν άρρηκτα συνδεδεμένο με δυο άμεσα γειτνιάζουσες κοινότητες της Λευκάδας, των Πλατυστόμων και του Αλεξάνδρου, τα σύνορα των οποίων διατρέχουν την περιοχή όπου είναι χτισμένο, τις νοτιοδυτικές υπώρειες του δάσους των Σκάρων. Με τους κατοίκους της δεύτερης κοινότητας, τους Αλεξανδρίτες, να θεωρούνται ντε φάκτο «συνιδιοκτήτες» της Μονής.

27_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

«Τω 1478 οι Ιερομόναχοι Σάββας Μανωλίτσης και Χαρίτων Δαμιανής (σ.σ. αμιγώς Αλεξανδρίτικα και τα δύο επίθετα) ωκοδόμησαν εν τινι γραφική τοποθεσία της περιφέρειας του χωρίου Πλατυστόμων Λευκάδος δια λίθων και κοκκινοπήλου μικρόν Ναόν, ον αφιέρωσαν εις το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ευαγγελίστριας. Έκτοτε, ο ως άνω Ναΐσκος, ως εκ του κοκκινοπήλου, επωνομάσθη και Κόκκινη εκκλησία. Μετα τινας μήνας οι εν λόγω Ιερομόναχοι, αφού ανήγειραν παρά τον Ναΐσκον και δύο οικίσκους, έζησαν εκεί ολόκληρον τον βίον των μετά μεγάλης ευλαβείας και ηθικής, απολαύοντες της εκτιμήσεως και της αγάπης όλων των κατοίκων της περιοχής εκείνης», αναφέρει για το ιστορικό της Μονής ο Κωνστ. Γ. Μαχαιράς στο σύγγραμμά του Ναοί και Μοναί Λευκάδος (Αθήναι 1957).

25_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Ο δε Παναγιώτης Θ. Κουνιάκης γράφει στο πόνημά του Η νήσος Λευκάς από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι των καθ΄ ημάς: Ήθη-Έθιμα-Εξέλιξις & Δράσις των πολιτικών αυτής ανδρών (1928) για το Μοναστήρι τα εξής: «Η Μονή της Κόκκινης Εκκλησιάς κειμένη εις την περιφέρειαν των Πλατυστόμων και Αλεξάνδρου, τιμωμένη επ΄ ονόματι της Υ.Θ. η Κοίμησις. Αρκετά προσοδοφόρος, άλλοτε, και ως θερινή διαδρομή ευχάριστος και τερπνή, δια το δασώδες και τερπνό και δροσόλουστο αυτής. Αιωνόβιοι κισοί ελισόμενοι εις το λιθόστικτον περίβολόν της, παρουσιάζουσιν, απαράμιλλον το φυσικόν μεγαλείον του ερημικού εκείνου ησυχαστηρίου. Εγγύτατα της Μονής ταύτης ρέι το περίφημο «Δημοσάρι» φάραγξ βαθεία και επικίνδυνος εν ώρα χειμώνος. Ηγούμενος επί μακρά έτη διετέλεσεν εν αυτή ο εκ Πλατυστόμων ιερομ. Βεσσαρίων Κατωχιανός και μετέπειτα ο εξ Αλεξάνδρου ιερομόναχος Φούρος (Η υπογράμμιση με μαύρα γράμματα του κειμένου είναι δική μας).

33_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Αλλά και στον καιρό το δικό μας οι Αλεξανδρίτες ήταν κυρίως αυτοί που πρωτοστάτησαν και απέτρεψαν τελικά στο να μη γίνει σκουπιδότοπος η περιοχή της Κόκκινης Εκκλησιάς (το Μοναστήρι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος με το υπ΄ αριθμό 473 ΦΕΚ της 17ης Δεκεμβρίου 1962), όπως είχαν αποφασίσει και προσπάθησαν ανεπιτυχώς να υλοποιήσουν πριν λίγα σχετικά χρόνια κάποια «φωτεινά» μυαλά του τόπου μας.

54_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Αυτό το είπε ξεκάθαρα στην ομιλία της «Η Κόκκινη Εκκλησιά: Επικίνδυνες διαδρομές στο χρόνο και δράσεις για την προστασία της» η κα. Μαριγώ Φίλιππα – Αποστόλου (Καθηγήτρια στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ), κι όσο της επέτρεπε η ποιότητα του ήχου για να ακουστεί από το ακροατήριο, που ήταν και η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019, στη Νικιάνα, το Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο Νυδριού, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας, στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της δράσης για την αναστήλωση της Κόκκινης Εκκλησιάς.

56_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Όπως είπε επίσης στην φωτεινή της ομιλία η κα. Μ. Φίλιππα, (έχουμε δει πολλές φορές σε ανάλογες εκδηλώσεις όπου συνοδεύονται από θέαμα η κεντρική ομιλία να λειτουργεί απλά πολλές φορές ως κερασάκι στην τούρτα και να αρχίζει μετά από λίγο η δυσανασχέτηση του κοινού και οι υποδείξεις από τους οργανωτές προς τον εκάστοτε ομιλητή του τύπου «συντομεύετε…») «το Μοναστήρι μας», είχε ειπωθεί από πολλούς Αλεξανδρίτες, θεωρώντας την Κόκκινη Εκκλησιά και δικό τους Μοναστήρι, όταν χρειάστηκε η συνδρομή τους (συλλογή υπογραφών κ.ά.) στην αποτροπή του άνω εγχειρήματος με την απόθεση των σκουπιδιών, που σημαίνει, πρόσθεσε η ομιλήτρια, ότι «έχει και πολύ κόσμο κοντά του». Αυτός όμως ακριβώς ο κόσμος φάνηκε να απουσιάζει από την εκδήλωση.

59_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Η ίδια αναφέρθηκε επίσης εκτός των άλλων στα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία που παρουσιάζει το Μοναστήρι, όπως π.χ. τα ισόγεια θολωτά κελιά που θεωρούνται σπανιότατα και δεν απαντώνται συχνά ακόμη και σε μεγάλα μοναστήρια του ελλαδικού χώρου, σε ένα χτίσμα στη βορειανατολική πλευρά, σα συνέχεια του τριώροφου κιρίου, που φαίνεται να είναι πάρα πολύ παλιό και σίγουρα πριν τον 15ο αι. που αναφέρουν οι ιστορικοί ότι έχει χτιστεί το Μοναστήρι, στις τοιχογραφίες, μέρος των οποίων σώζονται ακόμη μέχρι σήμερα στο νότιο τοίχο του καθολικού χωρίς όμως να έχουν ποτέ χρονολογηθεί κ.ά.

23_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Μετά από την μακρά αλλά και απαραίτητη από τη μεριά μας εισαγωγή να θεωρήσουμε τουλάχιστον άτοπο και άδικο από τους διοργανωτές της εκδήλωσης την μη πρόσκληση των καθ΄ όλα δραστήριων και μαζικών συλλόγων του Αλεξάνδρου, ιδιαίτερα δε αυτών που δραστηριοποιούνται στη Νικιάνα, μηδέ εξαιρουμένου του προέδρου της τοπικής κοινότητας, που είχε ως αποτέλεσμα και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να απουσιάζουν οι Αλεξανδρίτες από την εκδήλωση. Από μια εκδήλωση που είχε, εκτός των άλλων (εορτασμός 25ης Μαρτίου), ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προσπάθεια που γίνεται από τη Μονή Φανερωμένης να αναστηλωθεί το Μοναστήρι.

36_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Το γεγονός αυτό προξένησε φυσικά αρνητικές εντυπώσεις ακόμη και μεταξύ των Πλατυστομιτών, ιδιαίτερα των πιο μεγάλων ηλικιακά που διατηρούν και ζωντανές τις μνήμες. Ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Φανερωμένης αποποιήθηκε σε σχετικό ερώτημά μας των όποιων ευθυνών, και με το δίκιο του, αφού η εκδήλωση τελούσε απλά υπό την αιγίδα της Μονής Φανερωμένης, ενώ απευθύνοντας το ίδιο ερώτημα προς τον Διευθυντή του Λυκείου Νυδριού, κ. Ανδρέα Πολίτη, εκ των συνδιοργανωτών της εκδήλωσης, δεν λάβαμε καμιά απάντηση. Να υποθέσουμε ότι αγνοούν και την ιστορία της Μονής της Κόκκινης Εκκλησιάς.

39_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Στο χαιρετισμό του ο Αρχιμανδρίτης της Μονής Φανερωμένης Νικηφόρος, στην δικαιοδοσία της οποίας έχει περιέλθει σήμερα η Μονή (κάποια άλλα μοναστήρια, όπως π.χ. το επίσης ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στους Σκάρους, ανήκει, ακόμη, στην Μητρόπολη Λευκάδας), που έχει αναλάβει μια εκστρατεία για την αναστήλωση και αποκατάστασή της, ζήτησε τη συνδρομή και τη βοήθεια όλων, αγοράζοντας ο καθένας από ένα λαχνό ή διαδίδοντας το υλικό που έχει εκδοθεί, για την αναστήλωση της Μονής.

48_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Επισήμανε επίσης ότι έχουν προχωρήσει οι μελέτες αποκατάστασης του καθολικού -οροφή, τέμπλο, δάπεδο και τοιχογραφίες- με την έγκριση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, μετά τις εορτές του Πάσχα, οι εργασίες. Όπως ανέφερε, προτεραιότητα έχει πρωτίστως η αποκατάσταση του καθολικού και στη συνέχεια, παράλληλα με τις εργασίες του καθολικού, να ετοιμάζονται οι μελέτες για την κτιριακή υποδομή.

46_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Απηύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όσους με κάθε μέσο και ποικιλοτρόπως ενισχύουν αυτή την προσπάθεια για την αναβίωση της Ιεράς Μονής και σε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων -τον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο και τον Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας κ. Χαλικιά-, που έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος της μελέτης των κτιριακών υποδομών, τον βουλευτή Λευκάδας κ. Αθανάσιο Καββαδά που μαζί του επισκέφτηκαν τον εφοπλιστή κ. Αθανάσιο Μαρτίνο στην Αθήνα, ο οποίος με πρόσφατη επιστολή του αναλαμβάνει, μέσω της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτιστικού και κοινωφελούς «Αιγέας» τη χορήγηση της ήδη εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης του τέμπλου, της οροφής και των τοιχογραφιών της Μονής με το ποσό των 40.000 €, τον Δήμαρχο Λευκάδας κ. Κ. Δρακονταειδή και τον Αντιδήμαρχο κ. Γ. Φίλιππα που στηρίζουν ποικιλοτρόπως την προσπάθεια κ.ά.

6_kokkini_ekklhsia_ekdilosi

Κατά τα άλλα η εκδήλωση ήταν μια ενδιαφέρουσα αναβαθμισμένη σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου, που την παρακολούθησε πολύ κόσμος (είχε δρομολογηθεί λεωφορείο από την πόλη της Λευκάδας) και η οποία συμπεριλάμβανε: Ύμνους Εορτής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από την Χορωδία του συλλόγου Στέκι Πολιτισμού Λευκάδας «Αγερμός», προβολή βίντεο αφιερωμένου στη Μονή, απαγγελίες ποιημάτων του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Νυδριού, δραματοποίηση του πρώτου άσματος του ποιήματος «Φωτεινός» του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη από μαθητές του Γυμνασίου Νυδριού, ιστορικά δημοτικά τραγούδια από την χορωδία του συλλόγου «Αγερμός» και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το εφηβικό τμήμα του συλλόγου «Αλέξανδρος» Νυδριού, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο.

Άλμπουμ με 62 φωτογραφίες
Για να δείτε το άλμπουμ σε ξεχωριστό παράθυρο κάντε κλικ στον τίτλο

Εκδήλωση για την αναστήλωση της Μονής της Κόκκινης Εκκλησιάς

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=xw7u4Z6kdHE&w=640&h=360]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=JGZJet2z4p4&w=640&h=360]

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.