Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Ακτίτης ή Ποταμότρυγγας (actitis hypoleucos)

1_actitis hypoleucos

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς αν ο Ποταμότρυγγας (actitis hypoleucos) επισκέπτεται ή ακόμη και αν διαβιεί στον τόπο μας. Στη βάση δεδομένων για την ελληνική φύση ΦΙΛΟΤΗΣ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φαίνεται όμως να απαντάται στις λιμνοθάλασσες «Αβλέμονας» και «Παλιώνης» καθώς και στις Αλυκές Λευκάδας.

2_actitis hypoleucos

Εμείς τον φωτογραφήσαμε πρόσφατα στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας.

3_actitis hypoleucos

Σύμφωνα με το σάιτ anemourion.blogspot.com που αντλεί στοιχεία από την έκδοση «Όλα τα πουλιά της Ελλάδας» της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (Έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», Αθήνα, 1996), είναι ένα από τα πιο πλατιά διαδεδομένα παρυδάτια πουλιά κατά τη μετανάστευση.

4_actitis hypoleucos

Τότε μπορούμε να δούμε Ποταμότρυγγες από την προβλήτα του λιμανιού μέχρι κοντά σε κάποιο ορεινό ρέμα. Παρ΄ όλα αυτά οι αριθμοί που εμφανίζονται δεν είναι πολύ μεγάλοι, καθώς αυτά τα πουλιά μετακινούνται μοναχικά ή κατά μικρές ομάδες. Λίγοι Ποταμότρυγγες μένουν για να ξεχειμωνιάσουν στη χώρα μας ενώ πολύ περισσότεροι περνούν κατά τις μεταναστευτικές περιόδους. Παρ’ όλο που τότε είναι τόσο τακτικός επισκέπτης, δεν έχει αποδειχθεί ότι ο Ποταμότρυγγας φωλιάζει στην Ελλάδα.

5_actitis hypoleucos

Έχει την τυπική εμφάνιση παρυδάτιου είδους. Στο μέγεθος περίπου του Ψαρονιού (20 εκ.), με σχετικά κοντά πόδια και ράμφος που είναι λίγο μεγαλύτερο από το κεφάλι του. Ο Ποταμότρυγγας καλύπτεται από φτέρωμα καφετί σε όλο το επάνω μέρος του σώματος, με λευκό στο άκρο της ουράς και σε μια λεπτή γραμμή κατά μήκος των φτερούγων Ο σκουρόχρωμος χρωματισμός εκτείνεται και ως το στήθος, ενώ το υπόλοιπο μέρος είναι λευκό.

6_actitis hypoleucos

Όμως, τα τυπικά χαρακτηριστικά του παρυδάτιου πουλιού σταματούν εδώ μια και οι κινήσεις του Ποταμότρυγγα είναι τελείως ξεχωριστές. Όταν στέκεται ή περπατάει, ανεβοκατεβάζει νευρικά το μπροστινό και πίσω μέρος του σώματος, διαγράφοντας τόξο. Την ώρα της πτήσης, πάλι, τον αναγνωρίζουμε αμέσως από το σπασμωδικό του πέταγμα. Πετάει χαμηλά πάνω από τα νερά, με ρηχά και πολύ γρήγορα φτεροκοπήματα εναλλασσόμενα με σύντομα αερογλιστρήματα, τα οποία δεν μοιάζουν με κανενός άλλου παρυδάτιου στην περιοχή μας. Οι φτερούγες του Ποταμότρυγγα μοιάζουν δηλαδή να έχουν…αγκύλωση καθώς, έτσι όπως τις κουνάει από την οριζόντια θέση και κάτω, σαν να μην μπορούν να διαγράψουν την κλασσική κίνηση πετάγματος των άλλων ειδών!

9_actitis hypoleucos

8_actitis hypoleucos

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.