Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Έφτασε πια ο καιρός να πιστέψουμε στη θεωρία των παράλληλων συμπάντων!

10_plhmyres_vasiliki

Έφτασε μήπως ο καιρός να αρχίσουμε να πιστεύουμε στη θεωρία των παράλληλων συμπάντων; Μάλλον ναι, αν δώσουμε βάση σε όλα αυτά που ακούσαμε από εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας σχετικά με την πρόσφατη πλημμύρα στη Βασιλική.

Σημειωτέον ότι το θέμα δεν ήταν καν στην ημερήσια διάταξη (!) για να συζητηθεί αλλά αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος από άλλες παρατάξεις, με τον κ. Κ. Δρακονταειδή, επικεφαλής της παράταξης «Όλοι για τη Λευκάδα», να το ζητάει πρώτος, αφού είναι αυτός που παίρνει σύμφωνα με τον κανονισμό και πρώτος το λόγο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Όλα καλώς καμωμένα. Άμεση ήταν η ανταπόκριση και σε πλήρη συντονισμό οι υπηρεσίες του δήμου με εργάτες και μηχανήματα για τον καθαρισμό των φρεατίων, σουδών κ.λπ. (την Τετάρτη και την Πέμπτη δύο μόλις 24ωρα πριν τις πλημμύρες!). Κανείς από τους κατοίκους δεν εξέφρασε παράπονα, ίσα ίσα μάλιστα ευχαρίστησαν το Δήμο για την άμεση αντιμετώπιση της πλημμύρας, που φταίνε, όπως πάντα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και η πολλή βροχή που έπεσε (60% περισσότερη από αυτή του 2017 που είχε πλημμυρίσει ξανά η Βασιλική!). Τα οποία φαινόμενα δεν ήταν και αναμενόμενα, αφού σύμφωνα με έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν συμπεριλαμβάνονταν η Λευκάδα στις πληττόμενες από τον μεσογειακό τυφώνα περιοχές, και γι΄ αυτό ο κ. Δήμαρχος βρισκόταν στην Αθήνα για δουλειά του Δήμου (συμμετοχή στο 1ο Τακτικό συνέδριο της Ένωσης ∆ημοτικών ραδιοτηλεοπτικών ΜΜΕ Ελλάδας!), ενώ απών ήταν επίσης και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γ. Τσιρογιάννης κλπ. κλπ. Και μη λέτε πράγματα για να «δημιουργήσετε εντυπώσεις!».

Πάμε τώρα λίγο να δούμε και το άλλο σύμπαν στο οποίο φαίνεται να ζούμε εμείς και όπως αυτό αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Βασιλική Λευκάδας την άλλη μέρα της πλημμύρας, το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη (τα έχουμε ξαναγράψει αλλά αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε).

Οργή και αγανάκτηση των κατοίκων που πλήγηκαν από τις πλημμύρες για το ότι έχουν αφεθεί στο έλεος των καιρικών φαινομένων. Ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από προηγούμενες πλημμύρες χωρίς να έχει γίνει απολύτως τίποτα, ενώ γνωρίζουν οι υπεύθυνοι (περιφέρεια, δήμος, κυβέρνηση) με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος, αν εξαιρέσει κανείς τη διευθέτηση του χειμάρρου του Ρουπακιά που ολοκληρώθηκε πέρυσι από την περιφέρεια και φαίνεται να λειτούργησε αποτελεσματικά με την αύξηση της παροχετευτικότητάς του στην εκτόνωση του πλημμυρικού φαινομένου.

«Γέρασα εδώ μέσα. Ήρθα νύφη 17 χρονών και τώρα είναι 80. Άμα δεν κόβανε το σύρμα από την περίφραξη του σχολείου (τα φερτά υλικά είχαν στριμωχτεί στο φράχτη και δεν μπορούσαν να παροχετευθούν τα νερά που είχαν εγκλωβιστεί) θα ήταν χειρότερα τα πράγματα. Όποιος δήμαρχος και να έχει βγει το ίδιο λέει, ότι θα τα φτιάξει. Όμως είναι η τρίτη φορά που πλημμυρίζουμε τα τελευταία χρόνια», λέει μια κάτοικος με παράπονο, που φαίνεται να έχει ζήσει και τις προηγούμενες πλημμύρες. «Ήρθαν μόλις προχθές και καθάρισαν τα φρεάτια. Σε μένα το νερό έφτασε το ένα μέτρο. Κάτι πρέπει επιτέλους να γίνει. Δεν πληρώνουμε;», λέει άλλη κάτοικος η οποία διατηρεί επιχείριση στην περιοχή.

Χείμαρροι της περιοχής όπως και πολλές σούδες σε όλο το μήκος της διαδρομής Βασιλική-Πόντη δεν είχαν καθαριστεί με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι όποιες παρεμβάσεις με σκαπτικά μηχανήματα την τελευταία στιγμή και όταν ήταν πλέον αργά είχαν ενδεχόμενα ως αποτέλεσμα να αποσοβηθούν τα χειρότερα. Αλλά όπως ειπώθηκε από κάποιο δημοτικό σύμβουλο στη χθεσινή συνεδρίαση που χρησιμοποίησε τα σοφά λόγια του Ιπποκράτη «κάλλιο προλαμβάνειν παρά θεραπεύειν».

Γκρεμίστηκε με σκαπτικά μηχανήματα την τελευταία στιγμή, κατά τη διάρκεια της πλημμύρας, μέρος του παραλιακού κρασπέδου, που ξέρουν πολύ καλά από τις δύο προηγούμενες πλημμύρες (17 Νοέμβρη του 2017 και 6 Μάη του 2018) ότι δημιουργεί προβλήματα, για να φύγουν τα νερά προς την θάλασσα, που «κλωτσούσαν» προς τα πίσω και επιδείνωναν το πλημμυρικό φαινόμενο.

Αντιπλημμυρικό έργο, προϋπολογισμού 200.000,00 € με ΦΠΑ (κατασκευή, μεταξύ άλλων, κιβωτοειδούς οχετού στην περιοχή του σχολικού συγκροτήματος που εντοπίζονταν πιο έντονα το πρόβλημα) με εγκριμένη ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας στις 25 Φλεβάρη 2019 μελέτη και τεύχη δημοπράτησης και χρηματοδοτημένο από το ΥΠΕΣ, θα χρειαστεί να περάσουν δεκαέξι ολόκληροι μήνες μέχρι να προχωρήσει από τη σημερινή δημοτική Αρχή η διαδικασία προκειμένου να αναδειχτεί μέσω ηλεκτρονικού διαγωνισμού στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη ο προσωρινός μειοδότης.

Κλείνοντας, και αφού σημειώσουμε ότι το απευχόμαστε, να επισημάνουμε ότι η επόμενη πλημμύρα θα πλήξει με μαθηματική ακρίβεια ξανά την Βασιλική. Είναι ζήτημα χρόνου. Αν δεν δρομολογηθούν έργα υποδομών ευρείας κλίμακας και αντιπλημμυρικής προστασίας που θα περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό αυτού του είδους τα φαινόμενα.

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.