Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Άπλετη θέα από την Ελάτη προς τα γειτονικά με την Λευκάδα νησιά

2_elati_lefkadasΣτο βάθος οι Εχινάδες νήσοι και στα δεξιά η Άτοκος

Άπλετη είναι η θέα από την Ελάτη, μία από τις ψηλότερες βουνοκορφές της Λευκάδας, προς τα γειτονικά με την Λευκάδα νησιά, μικρότερα και μεγαλύτερα, όταν ο καιρός το επιτρέπει και είναι διαυγής ο ορίζοντας.

6_elati_lefkadasΤο Αρκούδι μπροστά και δίπλα η Ιθάκη και η Κεφαλονιά

Μπορεί κανείς να διακρίνει τις Εχινάδες νήσους, στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δεξιότερα την Άτοκο και το Αρκούδι και ακόμη πιο κει την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ενώ από την άλλη μεριά αχνοφαίνεται η Αντίπαξος.

11_elati_lefkadasΤα οργωμένα φακοχώραφα στο οροπέδιο της Εγκλουβής

19_elati_lefkadas

21_elati_lefkadas

Όπως επίσης άπλετη είναι η θέα προς το οροπέδιο της Εγκλουβής, όπου τα περισσότερα φακοχώραφα έχουν οργωθεί και είναι έτοιμα να δεχτούν στις αρχές του καινούργιου χρόνου την σπορά, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες.

12_elati_lefkadasΤο κανάλι της Λευκάδας από την Ελάτη

15_elati_lefkadas

Για την Ελάτη γράφει ο Παναγιώτης Κονιδάρης στο μεγανησιώτικο σάιτ meganisitimes.gr:

Ελάτη κατά την μυθολογία ονομαζόταν η αδερφή του Ώτου και του Εφιάλτη. Επίσης Έλατος ονομαζόταν ο γιος του Αρκάδα και της Ερατούς, που ίδρυσε την Ελατεία. Από το όνομα του δένδρου αυτού ονομάστηκε ο Απόλλων «Ελάτη» και «Αλσηνός«. Είναι το έλατο του ελληνικού βουνού.

13_elati_lefkadasΗ πόλη της Πρέβεζας από την Ελάτη

Ταξινομικά η ελάτη αποτελεί γένος της οικογένειας των ελατοειδών, της κλάσεως των κωνοφόρων ή βελονοφόρων. Περιλαμβάνει περί τα 29 είδη.

Η Ελάτη (ή αλλιώς Σταυρωτά) ωστόσο είναι και βουνό της Λευκάδας με μέγιστο υψόμετρο 1.158 μέτρα. Καλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού. Η κορυφή της Ελάτης βρίσκεται νότια του χωριού Εγκλουβή.

10_elati_lefkadasΣτο βάθος αχνοφαίνεται η Αντίπαξος

Ο γερμανός αρχαιολόγος Dörpfeld, που υποστήριζε πως η ομηρική Ιθάκη αντιστοιχεί στη σημερινή Λευκάδα, θεωρούσε πως το όρος Νήριτος που αναφέρεται στην Οδύσσεια είναι η Ελάτη.

Η Λευκάδα, στην ουσία έχει μόνο ένα βουνό με 4 κορυφές σχεδόν ισοϋψείς (Σταυρωτά 1158 μ., Ελάτη 1058 μ., Μεγανόρος 1012 μ., Άγιος Ηλίας 1017 μ.). Στα ρωμαϊκά χρόνια (Πλίνιος, Natur. Historia 4.1,5) όλη η Λευκάδα λεγόταν Νηρίτις ή Νήριτος.

18_elati_lefkadasΟι εγκαταστάσεις των ραντάρ της παλιάς Αμερικανικής βάσης

Στην ομηρική εποχή φαίνεται ότι Νήριτον ονομαζόταν και το προς νότο τμήμα – πρόποδες της Ελάτης, δηλαδή η βουνοκορφή πάνω από το χωριό Σύβρος και που σήμερα ονομάζεται Λαϊνάκι. Υποτίθεται ότι αυτή την κορυφή δείχνει η Αθηνά στον Οδυσσέα όταν επιστρέφει από το νησί των Φαιάκων[1].

[1] Ομήρου ν, 351: τοῦτο δέ Νήριτόν ἐστιν ὄρος καταειμένον ὕλῃ.

Άλμπουμ με 27 φωτογραφίες
Για να δείτε το άλμπουμ σε ξεχωριστό παράθυρο κάντε κλικ στον τίτλο

Η θέα από την Ελάτη προς τα γειτονικά με την Λευκάδα νησιά

Πηγή: Kolivas.de


Δώνος Προμηθευτική Άμεση εξυπηρέτηση

Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.