Λευκάδα Συνταγές Τοπικά νέα ροή

Κουλούρα ή βουτυρόψωμο; βουτυρόψωμο ή κουλούρα;

Κουλούρα ή βουτυρόψωμο; βουτυρόψωμο ή κουλούρα; Πoια είναι η σωστή ονομασία αυτής της υπέροχης Λευκαδίτικης τυρόπιτας; δεν έχει βέβαια και ιδιαίτερη σημασία, μια μικρή έρευνα όμως μας έδειξε ότι το νησί πάνω σε αυτό το θέμα είναι χωρισμένο στη μέση με μία νοητή γραμμή και τη εννοούμε με αυτό.

Από την ανατολική πλευρά του νησιού καθώς και τα χωριά του Ξηρόμερου που είναι κοντά στην πόλη της Λευκάδας συνηθίζετε να την ονομάζουν βουτυρόψωμο, η γιαγιά μου στους Καρυώτες λέει… θα φτιάξω βουτυρόψωμο να έρθετε, επίσης σε ένα γάμο στο Νυδρί η μητέρα της Νύφης είπε με καμάρι, το βουτυρόψωμο το έφτιαξα εγώ… στο Σύβρο στην ερώτηση, φτιάχνετε βουτυρόψωμο εδώ… ένας γέροντας μου απάντησε, τουλάχιστον 1 φορά το μήνα θα μου φτιάξει η γριά και κοίταξε την γυναικά του γεμάτος περηφάνια. Στην άλλη πλευρά του νησιού στα Λαζαράτα, Αθάνι, Εξάνθια, τον Άγιο Νικήτα την ονομάζουν κουλούρα, στην ερώτηση γιατί δεν την ονομάζεται και εσείς βουτυρόψωμο, η απάντηση είναι αφού δεν έχει βούτυρο μέσα, έχοντας βεβαία και κάποιο δίκιο.

Κουλούρα ή βουτυρόψωμο

Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστείτε:

  • Τυρί φέτα
  • Αυγά
  • Γάλα
  • Ελαιόλαδο
  • Πιπέρι

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε τη ζύμη και ανοίγουμε τα φύλλα, για ένα μεσαίο ταψί θα χρειαστούμε 8 φύλλα, για το κάθε φύλλο υπολογίζουμε 1 αυγό οπότε χτυπάμε 8 – 9 αυγά σε ένα μπολ και συμπληρώνουμε μισό ποτήρι γάλα και πιπέρι, σε ένα άλλο μπολ θρυμματίζουμε με το χέρι 1 κιλό τυρί ντόπιο, λευκό ή φέτα, ανάλογα με το πόσο αλμυρό είναι το τυρί υπολογίζουμε και το αλάτι αν χρειαστεί.

Λαδώνουμε το ταψί και προσθέτουμε το πρώτο φύλλο, το αφήνουμε μπόλικο ώστε να καλύπτει τα τοιχώματα του ταψιού και να συγκρατεί τα υλικά της πίτας, λαδώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο το οποίο πρέπει να είναι και λιγάκι τσαλακωμένο, προσθέτουμε λάδι τυρί και αυγό ομοιόμορφα σε όλο το μήκος, επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία, τσαλακωμένο φύλλο, λάδι τυρί και αυγό… Με το τελευταίο φύλο σκεπάζουμε την πίτα και φροντίζουμε να κλείσει ομοιόμορφα χρησιμοποιώντας το πρώτο φύλο που είχαμε αφήσει στα τοιχώματα του ταψιού, απλά γυρίστε το προς το εσωτερικό, αφού έχουμε ένα ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα προσθέτουμε από πάνω σε όλο το μήκος του ταψιού το αυγό που έχει περισσέψει, χαράζουμε με ένα μαχαίρι σε παράλληλες γραμμές και ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς.

Δείτε στο βίντεο βήμα βήμα όλη τη διαδικασία

Πηγή: My Lefkada
Πηγή: My Lefkada Chef

Καλή επιτυχία.


Διαβάστε επίσης!

loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *