Λευκάδα το νησί των ποιητών Λευκαδίτικες συνταγές

Λευκαδίτικη λαδόπιτα

Λευκαδίτικη λαδόπιτα




Λευκαδίτικη λαδόπιτα το παραδοσιακό Λευκαδίτικο γλυκό

Λευκαδίτικη λαδόπιτα φτιάχνεται στις γιορτές στους γάμους στα βαφτίσια, αλλά και την πρωτοχρονιά ως παραδοσιακή Βασιλόπιτα με φλουρί.

Για την εκτέλεση της συνταγής θα χρειαστείτε:

  • Ελαιόλαδο
  • Αλεύρι
  • Ζάχαρη
  • Μέλι
  • Σουσάμι
  • Γαρύφαλλο
  • Κανέλα
  • Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
  • Νερό

Εκτέλεση:

Παίρνουμε 2 κατσαρόλες… στη πρώτη με ένα μπολ μετράμε 2 νερό 1 ζάχαρη για να φτιάξουμε το σιρόπι βράζοντας σε κανονική φωτιά για περίπου 10 έως 15 λεπτά, στη δεύτερη κατσαρόλα με το ίδιο μπολ μετράμε 2 ελαιόλαδο, όταν το σιρόπι μας είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του καφέ πετιμέζι ή μέλι, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα και μισό γαρύφαλλο τριμμένο και χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μην αφρίσει το μέλι.

Στη δεύτερη κατσαρόλα έχουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, όταν ζεσταθεί καλά και αρχίσει να αχνίζει προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 5 λεπτά, ύστερα προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι και ανακατεύουμε με προσοχή να μην κολλήσει για περίπου 10 έως 15 λεπτά.
Παίρνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε στο κάτω μέρος σουσάμι, απλώνουμε το μίγμα και το στρώνουμε μέχρι να γίνει λείο στο πάνω μέρος, πασπαλίζουμε ομοιόμορφα σουσάμι και χαράζουμε τα κομμάτια σε ρόμβους, στο κέντρο κάθε κομματιού βάζουμε ένα αμύγδαλο και ψήνουμε για μια ώρα στους 180 βαθμούς.

Δείτε στο βίντεο βήμα βήμα όλη τη διαδικασία

Πηγή: My Lefkada
Πηγή: My Lefkada Chef

Προαιρετικά όταν η πίτα μας βγει από το φούρνο μπορούμε να πασπαλίσουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.

lefkada-ladopita

Την κόβουμε χλιαρή.




One thought on “Λευκαδίτικη λαδόπιτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

loading...